Sušení konopí

Sušení vypěstovaných rostlin je často považováno za velmi jednoduchou činnost. Opak je pravdou. Sušení má výrazný vliv na chuť, vůni, a také obsah účinné látky v usušené rostlině. Jistě se shodneme na tom, že se všichni těšíme na každou sklizeň. Posekáním rostlin ale zdaleka práce nekončí. Abychom připravili bylinu ke konzumaci, je třeba ji obrat a usušit. Nebo je lepší ji usušit a obrat? To je otázka do diskuze. Podíváme se na téma z obou stran a probereme si klady i zápory každé techniky. Základní pravidla sušení:

  • Rostliny sušíme ve tmě. Pokud nemáme k dispozici místo s absolutní tmou, musíme rostliny alespoň ochránit před přímým slunečním světlem.  
  • Prostor, ve kterém rostliny schnou, dostatečně větráme.
  • Optimální teplota v sušárně je 10 - 15 °C
  • Pomalé sušení = silnější účinek rostliny

Cca 75% čerstvě sklizené rostliny činí voda. Ta se během sušení přirozeně vypařuje. K dosažení požadované chuti, je třeba vzduch neustále zbavovat vlhkosti. Nezapomeňte, že tma a vlhko tvoří ideální podmínky pro vznik plísní. Při teplotě 10 - 15 °C bude bylinka schnout 2 – 3 týdny, proto je třeba vlhkosti věnovat velkou pozornost.Přímé sluneční světlo, teplo kolem 30 °C, sahání na rostliny a vysoká vzdušná vlhkost degradují THC (jen tak pro zajímavost).

 Obrat a usušit

Obírání rostlin hned po sklizni ušetří bezesporu spoustu času a práce. Pokud se rozhodnete pro tento postup, zkrátíte si také čekání. Obrané rostliny rychleji uschnou. Ideálním pomocníkem jsou síta, na která rozložíte květy nebo listy a necháte sušit v temnu a chladu. K vysoušení vzduchu se hodí prostorový ventilátor, umístěný na zemi. Není dobré, když vzduch ženete přímo na sušený materiál. Snadno tak dojde k nerovnoměrnému schnutí. Zmíněná síta možná najdete na půdě u vaší babičky, která na nich sušila kopřivy nebo diviznu... Květy pravidelně kontrolujte, v případě potřeby obracejte.

 Usušit a obrat

Jak už to tak v životě bývá, složitější cesta přináší lepší výsledky. Sušení celých rostlin není výjimkou. Práce s obíráním suchých kytek je několikanásobně víc. Píle je však po právu odměněna. Rostliny schnou pomaleji, nepřijdou během sušení do styku s lidskou rukou a nejsou podrobeny nežádoucí manipulaci. Díky tomu docílíme zachování vyššího množství účinné látky než při předcházející metodě. Celé kytky zavěste hlavami dolů, opět na temné místo s požadovanou teplotou 10 - 15 °C. Ventilátor dejte na zem, stejně jako obvykle. K sušení se skvěle hodí samotná pěstírna. Je vybavena potřebnými ventilátory. Pokud tam máte termostat a hygrostat, docílíte ideálních podmínek k sušení ještě lépe.

 Speciální sušičky

Na trhu jsou k dostání elektrické sušičky bylin a ovoce. Vypadají zpravidla jako hrnec, ve kterém jsou patra, tvořená síty. Stačí síta zaplnit a zapnout sušení. Tento přístroj vám během 24 hodin vysuší materiál do požadovaného stavu. Chuť je mnohem lepší než při sušení v troubě nebo na topení. Srovnávat chuť s tou, které dosáhnete dlouhým sušením v chladu a temnu však nelze.  

Rychle s tím do trouby!

Někdy se stane, že potřebujete usušit bylinku rychle, nejlépe ihned. Sušit můžete v plynové, elektrické nebo mikrovlnné troubě.

Sušení v mikrovlnce

  1. Květy dejte dovnitř, nejlépe na kus savého papíru  
  2. Snižte výkon mikrovlnky na 30 – 50%
  3. Zapněte ji na 15 – 30 sekund
  4. Po vypnutí nechte 30 sekund v klidu
  5. Opakujte kroky 2 – 4 dokud není materiál suchý

Krátké, mírné sušení má své opodstatnění. Snížíte tím riziko degradace účinné látky a chuť nebude tak štiplavá, jako při jednorázovém dlouhém sušení.

Sušení v plynové/elektrické troubě

  1. Rozehřejte troubu na maximálně 80°C, optimálně 50 – 65 °C
  2. Květy dejte dovnitř, nejlépe na kus savého papíru
  3. Sedněte si k troubě a koukejte, jak to hezky schne. Doporučujeme něco ke čtení, protože to zabere minimálně půl hodiny, spíš hodinu.

Zdroj: Greeenhome.cz